Inne porady poprawiające zdrowie.

play_arrow

1.      „Lakto odmładzacz” – cabbage rejuvelac

           Lakto-odmładzacz jest jednym z najlepszych źródeł lakto-bakterii – przyjaznej flory jelit w przewodzie pokarmowym, Jest to łatwa do przygotowania kiszonka. Aby odbudowac przyjazną florę w jelitach, należy pić lakto-odmładzacz codziennie przez 30 do 45 dni lub dłużej. W zależności od potrzeby kurację przeprowadza się 1-2 razy do roku (jeśli jest taka konieczność)

Kapusta białaSkładniki do przygotowania płynu:

– biała kapusta
– woda filtrowana lub mineralna

Sposób przygotowania

Pierwszego dnia zmiksować w malakserze 1 ¾  szklanki (420ml) wody wraz z  3 szklankami (720ml) luźno wsypanej, grubo siekanej, świeżej białej kapusty. Miksowanie rozpocząć na niskim biegu i następnie na około 30 s przełączyć na wyższy.

 

IMG_6810           W przypadku braku malaksera należy wziąć 2 ½ szklanki drobno posiekanej kapusty na tę samą IMG_6796ilość wody. Otrzymaną w ten sposób zawiesinę kapusty z wodą zlać do szklanego słoja, szczelnie zamknąć i odstawić na 3 dni w temperaturze pokojowej. Odcedzić płynny lakto-odmładzacz, a kapustę wyrzucić.

         Otrzymany płyn nadaje się już do spożycia, a kolejne przygotowujemy już w krótszym czasie. W tym celu należy odmierzyć ¼ szklanki (60ml) świeżego płynu. Nastawiamy następny słój, miksując 3 szklanki grubo siekanej kapusty (lub 2 ½ drobno siekanej) z 1 ½ szklanki mineralnej lub filtrowanej wody, dodając do zawiesiny odmierzone ¼ szklanki lakto-odmładzacza z pierwszej fermentacji. Otrzymaną zawiesinę zamieszać lub wstrząsnąć i odstawić pod przykryciem w pokojowej temperaturze na 24 godziny. Pozostałą część napoju wstawić do lodówki.

        Picie lakto-odmładzacza należy zacząć od małych ilości i obserwować reakcje organizmu. Generalnie spożywa się 3 razy dziennie ok. ½ szklanki płynu – najlepiej około 20 minut przed porą posiłków.

Dobry lakto-odmładzacz jest kwaśny i jakby lekko nasycony dwutlenkiem węgla. Powinien przypominać smakiem jogurt lub mocną wodę mineralną. Jeśli wyda nam się, że jest on zepsuty należy wylać i zacząć przyrządzanie mikstury od początku.

UWAGA!  Po upływie 24 h lakto odmładzacz nie nadaje się do użycia i jego resztki należy wylać.

2.     Rejuvelac – napój odmładzający

     IMG_6790  Składniki: ziarna pszenicy, wodaIMG_6793

      Sposób przygotowania:
Namoczyć oczyszczone ziarna ekologicznej pszenicy na 10-15 godzin. Po namoczeniu wodę wylać i ziarno odstawić na 2 dni do kiełkowania np. w kiełkownicy. Po tym czasie nasiona przesypać do słoika i zalać dobrą woda mineralną niegazowaną w ilości 3 razy większej niż objętość ziaren. Słoik z wodą i kiełkami odstawić w temperaturze pokojowej na 24 h. Po upływie tego czasu odlać płyn, który jest gotowym, lekko sfermentowanym napojem. Pozostałe kiełki można jeszcze raz wykorzystać na napój.

         Rejuvelac stanowi świetne źródło witamin z gruby B oraz witaminy K, dużej ilości enzymów, białek, protein, węglowodanów i kwasu mlekowego oraz amylazy. Można go pić, ot tak, samodzielnie po 2 łyżki dziennie, aby wspomóc prace jelit i dać zdrowy zastrzyk bakterii. Co ciekawe, zawiera w swoim składzie bakterie lactobacillus bifidus oraz kwas mlekowy. Wspaniała, prozdrowotna kombinacja.
Najczęściej rejuvelac przygotowuje się poprzez kiełkowanie ziaren pszenicy, żyta lub jęczmienia. Można jednak użyć również gryki, komosy ryżowej, czyli quinoa to dla tych, co wolą wersję bezglutenową.
Po przygotowaniu napoju, można przetrzymywać go w lodówce w czystej butelce lub słoiku nawet przez miesiąc. Sam w smaku może nie jest najsmaczniejszym napojem, który piliście, ale w połączeniu z sokiem smakuje wspaniale.

Czytaj więcej o: ZE ZDROWEJ KUCHNI POWRÓT
  • place

    Znajdź mnie

  • email

    E-mail

    malgosiaw1@o2.pl

  • chat

    Skype

    akademiaduszy

  • phone

    Telefon

    +48 510-057-433 (PL)