Śniadania, kolacje, przekąski

play_arrow

1.Kasza jaglana z dynią (marchewką)

– 2 szklanki kaszy jaglanej (wyprażonej na suchej patelni)
– 2 ½ szklanki wody zagotować
– 1 szklanka dyni lub marchwi
– tahina, miód, sól morska

Dynię (marchew) i kasze wrzucić do wrzącej, gotującej się wody. Po ugotowaniu (ok. 20 min) dodać sól (niekoniecznie) taninę i miód do smaku.

 

2.Pasta z nasion słonecznika :

– 4 szklanki słonecznika (wyprażonego na suchej patelni)
– 1 ½ szklanki ugotowanej dyni lub marchewki
– szczypta chili
– sól morska, sos sojowy (tamari)
– sok z cytryny

Zmielić słonecznik, dodać dynię (marchew) chili, sól, sok z cytryny.
Wymieszać (gdy jest zbyt gęste można dodać wody lub oliwy z oliwek)

Pastą można smarować pieczywo w podobny sposób jak pasztet – tylko znacznie zdrowiej.

Przygotowaną pastę można przechowywać około 10 dni w lodówce w szklanych słoikach lub zamknąć na gorąco w słoiczku – aby przedłużyć czas przechowywania nawet do 2 – 3 tygodni.

Czytaj więcej o: ZE ZDROWEJ KUCHNI POWRÓT
  • place

    Znajdź mnie

  • email

    E-mail

    twojaodnowa@twojaodnowa.pl

     

  • chat

    Skype

    od-nova

    akademiaduszy

  • phone

    Telefon

    +48 510 057 433 Polska

    +48 500 008 313 GB